Wil jij je voedsel langer kunnen bewaren en ben je benieuwd of het vacuüm verpakken van je voedsel iets voor jou is? Met het vacumeren zorg je er eigenlijk voor dat alle zuurstof weggezogen wordt waardoor het extreem strak, lucht- en gasvrij verpakt wordt. Je kunt je eten in een vacuümzak plaatsen en daar een vacuüm generator op aansluiten, bijvoorbeeld een vacuümgenerator van Festo. Het vacuüm verpakken van voedsel kent vele voordelen, maar voordat je begint met het vacumeren willen we je graag meenemen in een aantal Do’s and Don’ts zodat je goed voorbereid aan jouw vacuüm-avontuur begint. 

Do’s 

  • Grote hoeveelheden vacumeren

Met de huidige inflatie kost een doosje verse blauwe bessen al snel €4,- euro. Maar wanneer je ervoor kiest om groente en fruit uit de diepvries te halen en in grote hoeveelheden aan te schaffen kan je dit al gauw vele euro’s per maand schelen. Het enige probleem van de grote hoeveelheden is dat het soms al bederft voordat je eraan toe bent gekomen op het op te eten, en dat is dan weer niet zo duurzaam. Wanneer je de grote hoeveelheden vacuüm verpakt en invriest gaat het eten veel langer mee. Zo blijft fruit wanneer het vacuüm verpakt is wel 18 tot 30 maanden goed terwijl dit normaal gesproken maar zo’n 6 tot 10 maanden is. 

  • Ontdooi jouw ingevroren producten altijd in de koelkast 

Vacuümverpakt voedsel moet je altijd in de koelkast ontdooien en niet op kamertemperatuur. Je moet je voorstellen dat de producten door nogal een shock gaan wanneer ze maandenlang vacuüm verpakt opgesloten hebben gelegen in de diepvries. Om het eten steriel te houden is het belangrijk dat de temperatuur niet een té grote shock krijgt. Daarom is de beste keuze om het voedsel in de koelkast te laten ontdooien.

Don’ts 

  • Leg jouw voedingsproducten altijd in de koelkast of vriezer

Het lijkt misschien raar om te benoemen maar toch is het een veel voorkomende denkfout bij het vacuüm verpakken van voedsel. We benoemen het daarom voor de zekerheid toch wel even. Bij het vacuümverpakte voedsel blijft het heel belangrijk om het voedsel goed te koelen om het eten veilig te bewaren. Hoe snel het voedsel bederft neemt wel iets af doordat er geen zuurstof meer bij het voedsel komt, dit neemt niet weg dat het überhaupt niet kan rotten.

  • Producten die je niet mag verpakken in vacuüm: Knoflook, ui, champignons en zachte kaas 

Knoflook, ui, champignons en zachte kaas hebben allemaal als gedeelde eigenschap dat ze een enorm lage zuurgraad hebben. Bij deze producten is de kans erg groot dat er in een omgeving waar geen zuurstof is, bacteriën ontstaan die botulisme kunnen veroorzaken. De kans dat een mens overlijdt aan botulisme wanneer hij of zij dit oploopt is heel reëel. Daarom is het erg belangrijk om hier verstandig mee om te gaan. Wanneer je er toch voor kiest één van bovenstaande producten te vacumeren, zorg er dan voor dat je deze zakken direct invriest zodat je de groei van bacteriën tegengaat. 

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.