We willen ons inzetten voor een leefbaar milieu voor iedereen. En dat betekent dat we iedereen een fijn thuis gunnen waar men gezond kan leven en wonen. Daarom hechten we een grote waarde aan een schoon en gezond huis. Helaas hebben veel mensen in Nederland toch last van schimmel in huis. Hoe ontstaat schimmel in huis? Meestal komt dit door vochtproblemen in een woning. Als door deze vochtproblemen schimmel ontstaat, en dit niet of niet op tijd wordt aangepakt, dan heeft dit serieuze gevolgen voor de gezondheid. Schimmel in huis en gezondheid hebben dus zeker met elkaar te maken en dit is een serieus probleem. Schimmel herkennen en bestrijden is dan ook heel belangrijk. Zeker voor je gezondheid, want van sommige schimmels in huis kun je heel erg ziek worden. Lees je daarom goed in over schimmels en voorkom dat je er ziek van wordt door het op tijd te vinden als dat nodig is. 

Schimmel in huis, hoe ziet dat er uit?

Schimmels zijn levende organismen en lijken op een soort kleine paddenstoelen. Het zijn micro-organismen en worden gevormd door rijen van cellen. Deze komen veel in de natuur voor. Schimmels zijn van belang voor het afbreken van plantaardig materiaal, maar zeker niet fijn om in huis te hebben. Schimmels in huis kunnen ontstaan door een onjuiste luchtvochtigheid. Schimmel in huis gezondheid, het is geen goede combinatie. Het is namelijk zelfs schadelijk voor onze gezondheid. Je kan er serieuze klachten van krijgen. Schimmels verspreiden zich door sporen die in de lucht rondzweven. In ieder huis bevinden zich duizenden schimmelsporen maar dat is niet ernstig. Als er een bepaalde ondergrond, temperatuur en vochtgehalte is, is dat perfect voor schimmels om zich verder te ontwikkelen. Dit gebeurt niet alleen in oude huizen, maar zeker ook in nieuwe. Zolang de omstandigheden het toelaten, vormen schimmels zich waar het kan. En dat is niet zo goed voor onze gezondheid. Hoe kun je de schimmels dan zien in huis? Het zijn vaak vieze, donkere (zwarte of bruine) plekken. Niet zo moeilijk te herkennen. Je ziet het vaak in de badkamer, keuken of zelfs de slaapkamer. Waar moet je goed op letten?

  • Zwarte puntjes op muren en plafonds in vochtige ruimtes
  • Vochtplekken en kringen op de muren
  • Afbladderend behang of bladderende verf
  • Constante condens op ramen en muren
  • Witte, harige aanslag
  • Een muffe geur

Gezondheidsklachten door schimmel in huis

Schimmel kan voor behoorlijke gezondheidsklachten zorgen. Let er daarom goed op. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, allergische reacties (zoals hooikoorts), verkoudheid, huiduitslag (rode vlekken, jeuk of netelroos), last van de longen (astma) of chronische ontstekingen. Het kan ook al bestaande reuma klachten verergeren. Dat klinkt allemaal niet fijn. Al deze klachten kunnen leiden tot serieuze gezondheidsproblemen op lange termijn. Het is al helemaal niet gezond voor kinderen. Als je een of meerdere van deze klachten ervaart, dan kan het goed zijn dat er schimmel in huis is. Vermoed je dit? Wacht dan niet te lang en laat het vakkundig verwijderen. 

Schimmel weghalen

Als je een van de bovengenoemde punten in huis vindt, dan is er waarschijnlijk schimmel aanwezig in huis. En dit kan zorgen voor serieuze gezondheidsproblemen, zoals chronische ontstekingen. Wil je eraan bijdragen dat mensen in jouw omgeving gezond wonen en leven, dan is het bestrijden van schimmels een effectieve manier om daarin te helpen.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.