Hoe leuk het ook is om met je scooter te toeren, het is helaas niet zonder risico’s. Deze 5 tips zijn daarom voor iedere scooterrijder onmisbaar. Of je nu nog maar net je tweewieler hebt of er al jaren op rijdt. 

Veilig scooter rijden – 5 tips

1. Rijd op banden met de juiste spanning

Wat de meeste scooterrijders te weinig doen, is het meten van de bandenspanning. Heel belangrijk, want rijden op te zachte banden vergroot de kans op een ongeluk. Zachte banden maken namelijk minder contact met het wegdek, waardoor de band minder grip heeft en een slechtere wegligging. En ook niet geheel onbelangrijk: rijd je op te zachte banden, dan ben je meer geld aan brandstof kwijt.  

2. Investeer in een helm van topkwaliteit

Dat scooterrijders in Nederland verplicht een helm moeten dragen, is niet voor niets. Omdat je op dit hippe voertuig kwetsbaar bent, is de kans op letsel bij een ongeluk groot. Wees daarom verstandig en investeer in een helm van topkwaliteit. Houd rekening met de afstand die je op de scooter aflegt, de maat en de pasvorm. Kijk ook even op het labeltje aan de binnenkant of de helm een E-keurmerk heeft. Dit veiligheidskeurmerk geeft aan dat de helm uitgebreid getest is en dat de veiligheid is bewezen. Wel zo’n prettig idee. 

3. Sluit een scooterverzekering af

Ben je de trotse eigenaar van een scooter, dan ben je verplicht om een scooterverzekering af te sluiten. Hiermee ben je goed verzekerd bij diefstal en schade. Dat scheelt weer een zorg! Heb je nog geen verzekering op het oog? Kijk dan eens bij InShared. Bij deze online verzekeraar vind je betrouwbare verzekeringen voor een prikkie.  

4. Rem met beleid

Veel beginnende scooterrijders knijpen alleen de voorrem in als ze hard moeten remmen. De kans dat je dan onderuit gaat en valt, is groot. Maak er daarom een gewoonte van om altijd te remmen met het achterwiel. Wel kun je bijremmen met de voorrem als dat nodig is.  

5. Neem je verlichting onder de loep

Voordat je op je scooter springt, is het een goed idee om je verlichting te checken. Zo weet je zeker dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Kijk ook meteen of je rem- en knipperlichten het optimaal doen. Werkt de verlichting niet? Laat het dan zo snel mogelijk maken. 

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *