De inrichting van je huis is de spiegel van je karakter. En meubels vormen daarin de basis. Het maken van de perfecte interieurmatch klinkt soms echter een stuk eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. André Onstein, eigenaar van de gelijknamige meubelwinkel in Zutphen, helpt je op weg in de zoektocht naar jouw ideale interieur. 

1. Bepaal je stijl

Wie zich al eens oriënteerde op een nieuwe inrichting, weet dat er enorm veel keuze is. Een heerlijke relaxfauteuil, dat uiterst sfeervolle bed of mooie duurzame varianten als mangohouten meubels; woonwinkels puilen uit van de mogelijkheden. De keuze voor één dominante stijl die in je hele huis terugkomt is dan raadzaam. Rust en comfort vind je vaak terug in de landelijke stijl met lichte kleuren en natuurlijk materialen. Wat meer pit krijg je door bijvoorbeeld voor stoere industriële meubels te kiezen, met materialen als metaal of leer. Maar ook modern, retro, klassiek en Scandinavian zijn zeer populaire woonstijlen. Oriëntatie is hierbij de logische eerste stap; bezoek woonwinkels, kijk programma’s of lees magazines … het helpt je een beeld te vormen van wat bij jou past.

2. Kies je eyecatcher(s)

Door je stijl goed af te bakenen, wordt het aanbod aan meubels al een stuk beperkter. Toch kan je een extra dimensie aan je interieur geven door enkele echte eyecatchers te nemen. Dat kan natuurlijk door formaat; de grotere meubels springen vaak als vanzelf sneller in het oog. Maar je kan ook een bepaald meubelstuk van een andere stijl te nemen. Een relaxfauteuil of een bank in de woonkamer zijn dan meubels waar veel mensen aan denken, maar het kan ook in kleinere dingen zitten … zoals een set mangohouten bijzettafels in een verder modern interieur. Of designlampen in een verder landelijk interieur. En het mooie is; daar zijn geen regels voor. Het is jouw huis waarin jouw smaak bepaalt; maak daar gebruik van!

3. Functionaliteit

Door al die pracht in de woonwinkels zou je het soms bijna vergeten, maar de meubels hebben van oorsprong natuurlijk vooral een functie. Zo zijn alle banken natuurlijk om op de zitten, maar in de mate van comfort zit flink verschil. Denk daarbij goed na wat je belangrijk vindt. Voor kasten geldt dit zeker ook; heb je vaak troep in huis dat je snel achter een dichte deur wilt opruimen of ben je trots op je boekencollectie en wil je die graag in een open kast laten zien? Denk daar over na en vertaal dat in de keuzes voor je meubels.

4. Kleurgebruik 

Aan de keuze voor een bepaalde woonstijl zitten vaak ook bepaalde kleuren gekoppeld. Bij de keuze voor de meubels zelf, is het vaak verstandig relatief neutrale kleuren te kiezen. Breng je sprekende kleuren aan door middel van accessoires of het kleurtje op de muur, dan zijn die veel eenvoudiger te vervangen mocht je eens wat anders willen. Kleur kan ook bij eyecatchers in je interieur een rol spelen; een sprekende kleur tussen verder lichte kleuren doet een onopvallend meubelstuk er toch uitknallen in je interieur. Het is dan verstandig een kleur te nemen die ook met andere kleuren eenvoudig te combineren is. Laat in dat kader het toekomstperspectief niet buiten beschouwing.

5. Advies op maat 

Het lijkt wellicht soms een verkooppraatje van woonwinkels, toch is goed advies in veel gevallen onbetaalbaar. André Onstein merkt het met regelmaat in zijn meubelwinkel in Zutphen. “Mensen besteden soms veel geld aan de mooiste meubels, maar als alles op zijn plek staat, valt het totaalbeeld soms erg tegen. Ze komen dan wanhopig langs en vragen ons ‘de orde te herstellen’. Dat lukt soms met relatief kleine aanpassingen maar vaak genoeg kunnen dure meubels zo weer op marktplaats. Dat is zonde; het is raadzaam je smaak en voorkeur van stijlen met een ervaren adviseur te bespreken en samen een passend plan te maken. Mocht de praktijk dan toch tegenvallen, dan zijn de lijntjes kort en is een oplossing altijd dichtbij. Zo werken wij in Zutphen al bijna 50 jaar en we merken dat deze werkwijze vrijwel constant tevreden klanten oplevert.”

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.